Navigatie

donderdag 22 november 2012

Brug naar een groene economie?


In Oktober werd met gepaste trots een nieuw regeerakkoord gepresenteerd door PvdA en VVD. In het nieuws ging het vooral over de plannen voor de woningmarkt en de ombuigingen in de gezondheidszorg en de sociale zekerheid.

 Het lijkt er dan ook op dat duurzaamheid en duurzame energie geen prioriteit krijgt in het nieuwe kabinet.  Geen ruimte voor investeringen en innovatie is dan ook de eerste gedachte.

 Duiken we wat dieper in het regeerakkoord dan stuiten we op een ambitieuzer energiebeleid dan eerst gedacht.

 Naar Deens voorbeeld wil het kabinet Rutte II de ambitie voor opwekking van duurzame energie omhoog schroeven van 14% naar 16% in 2020. In 2050 moet Nederland zelfs energieneutraal zijn, 100% opgewekt met duurzame energie.

 Rutte II wil dit met uitzondering van leveranciersverplichting en bijmengverplichtingen vooral realiseren door stimuleringsmaatregelen. Niet door wetgeving en ge- en verboden maar via fiscale maatregelen waardoor bijvoorbeeld lokale zon-projecten meer kans krijgen.

De stevigste drijver in dit beleid is de SDE+ subsidieregeling. Het nieuwe kabinet blijft hier structureel geld voor uittrekken.

 In deze economisch moeilijke tijden blijft duurzame energie een thema waarin de overheid blijft investeren. Dit toont maar weer eens de noodzaak en het effect aan. Een duurzamere wereld met een groene economie. Samen met Rutte II zet Ekwadraat graag z’n schouders onder deze ambitie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten