Navigatie

maandag 18 februari 2013

BioNOF


BioNOF = Biogasleiding Noord Oost Friesland, een verzamelleiding van 35 km lengte waar biogas vanuit meerdere vergistinginstallaties naar een centraal punt wordt geleid voor verwerking en duurzame toepassing

BioNOF zorgt voor duurzame economische ontwikkeling, werkgelegenheid, innovatie op het gebied van duurzame energieproductie en (wellicht in de toekomst nog veel belangrijker) herwinning van mineralen!

Sinds december 2007 is Ekwadraat aan de slag om de BioNOF  gerealiseerd te krijgen. Er zijn veel knelpunten weggewerkt en sinds 2010 ligt er een businesscase. Er is alleen nog exploitatiesubsidie (SDE) nodig, zoals bij alle duurzame energieproductieprojecten.

Zowel in 2011 als in 2012 is door budgetoverschrijding BioNOF niet in aanmerking gekomen voor een beschikking. Wil Nederland überhaupt wel “duurzaam”? We bungelen ergens onder aan de ranglijst van schone energie. Met de mond belijden maar er naar handelen, ho maar…..

Waar komt dat door? Hebben we het niet veel te goed met z’n allen waardoor de noodzaak ontbreekt om meer op duurzame energie in te steken? Zit de overheid helemaal niet te wachten op “zelfvoorzienend zijn” omdat ze dan hun staatskas niet meer gevuld zien? Wordt Den Haag beïnvloed door de grote olie- en energiemaatschappijen die, wanneer duurzame energie echt vorm begint te krijgen, concurrentie in haar markt gaat voelen? We weten allemaal hoeveel invloed deze partijen hebben op globale economie en wellicht ook de politiek!

Als bovenstaande waar is zal duurzame energie nooit eerder een kans krijgen totdat de noodzaak daar is. We hoeven maar 70 jaar terug te gaan in de tijd, destijds werd duidelijk dat er hout nodig was om in leven te blijven. Ik hoop dat we nooit in een dergelijk situatie komen dat op die manier het aandeel van duurzame energie procentueel omhoog schiet.

De hele wereld is het er over eens dat er iets moet gebeuren (klimaatdoelstellingen). Als dit vanuit de overheid moet komen is er een lange termijn visie vereist. Wellicht ligt het aan mij; deze heb ik de laatste decennia niet kunnen herkennen in de uitvoering van nationale beleidszaken!

Zo, genoeg gezeurd. Daar kom je niet verder mee, dus vast houden aan eigen visie en doelstellingen:
Duurzame energie is een must voor de toekomst, zal ook goedkoper worden dan fossiele energie en ik (wij) gaan er voor zorgen dat er projecten (zoals de BioNOF) gerealiseerd gaan worden!


BioNOF, een uniek project met internationale belangstelling, is niet alleen belangrijk om haar substantiële bijdrage aan de nationale doelstelling van duurzame energieproductie. Het is een project dat in de toekomst zeer belangrijk wordt voor verdere duurzame ontwikkelingen. In mijn presentaties door het gehele land roep ik al jaren dat duurzame energie (bijvoorbeeld uit mest) belangrijk is. Het voorkomt emissie (direct en in-direct) en energie kan direct en op locatie worden benut. De nadere output is digestaat. Dit zit boordevol mineralen, waaronder fosfaat. “De geleerden zijn het er nog niet over eens wanneer fosfaatmijnen uitgeput zijn!”

Als ik dat hoor bekruipt bij mij direct het gevoel van: oh, het gebrek aan fosfaat is of wordt dus een probleem, maar misschien pas over een aantal jaren, dus……………….!

Gaan we, net als met duurzame energie, ook hier maar rustig wachten tot de noodzaak er daadwerkelijk is? Waar zitten de mijnen eigenlijk? Zoek het maar eens op, dan kom je er achter dat de grootste mijnen o.a. in China liggen en in een aantal landen waar China zich meer en meer manifesteert door grondstoffen zich zelf toe te eigenen. Ik durf stellig te beweren dat er een markt gaat ontstaan voor fosfaat. Markt betekent economie. Dat is grappig: wij hebben een overschot en betalen grof geld om het kwijt te raken. Ook grappig: we hebben een mestwet die ervoor zorgt dat aan de achterdeur grof geld wordt betaald om fosfaat af te voeren om vervolgens grof geld te betalen om d.m.v .kunstmest fosfaat aan te voeren (!!??).

Excuus, ik heb me weer laten verleiden om mijn ongenoegen te uiten. Terug naar de BioNOF. Bij realisatie van de verzamelleiding zullen niet alleen de pioniers van de vergistingswereld geholpen zijn (die kunnen dan eindelijk eens rendabel duurzame energie produceren), ook veehouders die geïnteresseerd zijn in “mest-vergisting” kunnen aansluiten op de leiding. Dat scheelt investering en men wordt ontzorgt op het vlak van biogas. De agrariër kan zich dan volledig richten op zijn/haar corebusiness waar mineralenkringloop een onderdeel van is. Zie daar: een geweldige innovatiekraamkamer voor mineralen herwinning is een feit! Vereiste: de leiding moet er dan wel liggen.

Zoals eerder gemeld is door budgetoverschrijding zowel in 2011 als in 2012 niet gelukt een SDE-beschikking op de productielocaties te verkrijgen. Hoewel het budget in 2013 verhoogd is naar 3 mld. is het nog steeds een onzekere factor om de BioNOF te realiseren.

Om een businesscase te genereren zonder SDE zijn we parallel de mogelijkheden voor Bio-LNG gaan onderzoeken. In feite veranderd er dan niks aan de biogasproductie, noch aan biogasverzameling/transport, echter wordt het biogas niet opgewaardeerd tot aardgaskwaliteit en geschikt gemaakt voor invoeding in het aardgasnetwerk. Maar zal het biogas opgewaardeerd worden tot vloeibaar biogas (Bio-LNG) en kan dan aansluiting vinden bij de afzet markt voor LNG, maar dan met een duurzaam karakter.

Op dit moment zijn we in gesprek  met gerenommeerde partijen om de Bio-LNG route verder uit te werken. Mocht de Bio-LNG route voorkeur krijgen boven de groen gas-route dan zal dit mogelijk invloed hebben op locatiekeuze  voor opwaardering. We hebben dan meer keuzemogelijkheden omdat de vorige opwaardeerlocatie vooral bepaald werd door de mogelijkheid tot invoeding in het gasnetwerk van de Gasunie.

We verwachten dat hier de komende maanden meer duidelijkheid in komt. Dit is nodig om de “pioniers” van duurzame energieproductie, de vergistinginstallaties van het eerste uur, tegemoet te komen zodat zij hun plannen voor de toekomst kunnen bepalen. Het is namelijk zo dat, als er geen betere vooruitzichten komen als nu het geval is, vergistinginstallaties zullen stoppen zodra hun MEP-beschikking is afgelopen. Voor Nederland is het van groot belang dat de Bio-NOF doorgaat. Niet alleen om een substantiële bijdrage te (blijven) leveren aan nationale doelstelling van duurzame energie (16%) maar ook om, niet alleen te roepen, maar ook om te laten zien dat we echt duurzaam willen zijn.

Gerke Draaistra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten